U SAM-u organizovan forum srpskih privrednika

Na održanom Forumu menadžera, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički razgovarala je sa članovima Srpske asocijacije menadžera na temu reforme inspekcija, novog Zakona o inspekcijskom nadzoru, o reformi javne uprave kao i naporima Vlade u borbi protiv sive ekonomije.

Kori Udovički i Aleksandar Miljković
Kori Udovički i Aleksandar Miljković

Na panelu su iskustva iz svakodnevne privredne prakse izneli Dragica Pilipović Chaffey, generalna direktorka SBB-a, Slobodan Đinović, generalni direktor Orion Telekoma, Stanka Pejanović članica Uprave Mercator grupe i direktor društva Mercator-S i Vladan Atanasijević direktor integracionih sistema, ASSECO SEE i predsednik NALED-a. Pored panelista otvorenoj diskusiji su se pridružili i direktori Poreske uprave, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, MOR-a, predstavnici Inspektorata za rad, kao i mnogi drugi.

Najveće sugestije privrednika odnosile su se na nekoordinisani inspekcijski nadzor, nepostojanje rokova za izdavanje mišljenja pojedinih ministarstava, nelojalnu konkurenciju usled velikog procenta sive ekonomije na tržištu. Prisutni menadžeri pozdravili su planirano uspostavljanje informacionog sistema koji će omogućiti planiranje nadzora čime će se izbeći višestruke kontrole od strane različitih inspekcija kod istih privrednih subjekata, po pravilu onih koji uredno primenjuju propise, dok se na one koji propise ne primenjuju ne obraća pažnja. Takođe, izrazili su nadu da će najavljeni Zakon, uz reformu inspekcija, stvoriti i pravni osnov za postupanje prema neregistrovanim subjektima na tržištu i time doprineti suzbijanju sive ekonomije. 

Izvor: http://www.sam.org.rs/

Beograd, 11000 Radoja Domanovića 16 | office@blumengroup.rs