Kreiranje brenda i tržišno komuniciranje

Ovogodišnji Međunarodni sajam franšizinga u Srbiji, održan 4. i 5. novembra 2011.god, okupio je veliki broj renomiranih predavača iz Srbije i inostranstva, predstavnika Evropske federacije za franšizing, nacionalnih asocijacija, ali i davaoca franšiza iz Francuske, Italije, Nemačke, Grčke, pa čak i Srbije. Cilj sajma bio je da motiviše nezaposlene, preduzetnike, mala ili srednja preduzeća da unaprede poslove kojima se bave i/ili otpočnu nove poslovne poduhvate.

Zamišljen kao mesto dinamične razmene ideja i informacija obuhvatio je brojne edukativne radionice koje su pokrile sve aspekte franšiznog poslovanja i približile ga nedovoljno razvijenom srpskom tržištu.

U okviru radionice „Franšizing Vam otkriva“ predstavljeni su značaj žiga, prepoznatljivost brenda, zadovoljstvo kupaca, razvoj franšizne marketing kampanje, ali i dobra poslovna praksa i načini uvođenja brenda na novo tržište. Nataša Pavlović Bujas, direktorka agencije Blumen Group i članica Upravnog odbora Grupacije agencija za tržišno komuniciranje PKS govorila je o značaju franšiznog poslovanja i mogućnostima koje on pruža.

„Franšiza je jedan od najisplativijih modela poslovanja u svetu, model koji praktično nije osetio krizu svih ovih godina. U njenoj osnovi nalazi se formirani brend, brend proizvod, brend usluge ili brend kompanije, što franšizu čini sigurnom i isplativom, a primaocu franšize omogućava stabilno poslovanje, minimalizovanje ulaganja i brz obrt uloženog novca“, kaže gospođa Pavlović i ističe da se franšiza u Srbiji razvija u dva smera. „Prvi smer čine franšize koje dolaze iz inostranstva, pa ih naši ljudi primaju ili kupuju u zavisnosti od dogovora, dok drugi model podrazumeva razvijanje domaćih franšiznih modela za plasiranje naše robe u regionu, pa i u svetu.“


Nataša Pavlović Bujas – Privredni pregled

Nataša Pavlović Bujas – e-kapija

 

 

Leave a reply

Beograd, 11000 Radoja Domanovića 16 | office@blumengroup.rs