Beograd pod reflektorima svetskog PR-a: Dodela „PR Oskara“ i PR Samit 2024

Beograd će 18. oktobra 2024. godine biti domaćin jednog od najznačajnijih događaja u svetu odnosa s javnošću – Gala ceremonije dodele IPRA Golden World Awards (IPRA GWA), poznatih kao „Svetski PR Oskari“. Ovaj prestižni događaj okupiće oko 200 stručnjaka iz oblasti komunikacija i odnosa s javnošću iz više od 20 zemalja, a biće održan u hotelu Metropol Palace. Uz dodelu PR Oskara, održaće se i PR Samit sa temom: „Poverenje je PRioritet!“, koji će okupiti vodeće komunikacione lidere kako bi se bavili ključnim pitanjima u industriji.

Na predstojećem PR Samitu biće govora o velikim izazovima s kojima se danas suočava svet komunikacija: kako se izboriti sa dezinformacijama, poluinformacijama i rastućim globalnim nepoverenjem prema medijima, institucijama i liderima. Takođe, jedan od glavnih fokusa biće i sve veći uticaj veštačke inteligencije (AI) – kako će AI pomoći ili odmoći u borbi sa ovim pretnjama, i kakva će biti njena uloga u formiranju budućeg medijskog pejzaža.

Prof. Dr Dejan Verčič, jedan od ključnih govornika PR Samita, osvrnuo se na izazove dezinformacija i post-istine, naglasivši:
„Kada govorimo o dezinformacijama i konceptu post-istine, samo povećavamo konfuziju. Dezinformacije su jednostavno – propaganda, a post-istina je samo moderan izraz za laži. To je tako jednostavno. Ne bi trebalo da prihvatamo stare laži samo zato što su prepakovane. Isto tako, AI nije zaista inteligentna – ljudi jesu. AI je samo alat, poput metle. Ako se koristi na pravi način, može biti koristan, ali se mora koristiti odgovorno.“

Pored ove važne poruke, biće predstavljene i zanimljive statistike koje oslikavaju značaj PR industrije danas. Globalno tržište odnosa s javnošću u 2023. godini iznosilo je oko 20 biliona USD, dok su PR agencije u Srbiji zabeležile rast od 12,56% u poslovnim prihodima i porast broja zaposlenih za 10,88% u odnosu na prethodnu godinu. Ovi podaci pokazuju rastuću potrebu za stručnjacima koji mogu odgovoriti na izazove budućnosti, kako na domaćem, tako i na globalnom nivou.

Više informacija o programu i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu: www.prsummit.rs, gde je moguće i online praćenje PR Samita.

Beograd, 11000 Radoja Domanovića 16 | office@blumengroup.rs